ДА ЛИ ЈЕ КОРИТО ГАБРОВАЧКЕ РЕКЕ , МЕСТО ЗА ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА?
21.02.2013

Становници насеља „Црвена Звезда“, који живе поред Габровачке реке, указали су путем медија на проблем одлагања отпада у корито ове реке. Овим поводом, по налогу председника општине Бобана Џунића, реаговала је Комунална инспекција градске општине Палилула надлежна да поступа на јавним површинама на територији општине и утврдила да на површини изван водотока и корита Габровачке реке не постоји депонија ђубрета. Али по извештају општинског инспектора,  у кориту реке, уочен је отпад из домаћинства, пластичне флаше, кесе, гуме, грађевински материјал, за шта је надлежна републичка водна инспекција.

О уоченом стању водотока Габровачке реке, на потезу од моста код Природно математичког факултета ка извору реке, по речима председника општине Палилула Џунића биће обавештени надлежна републичка инспекција и јавно-водопривредно предузеће као и други органи и јавна предузећа Града Ниша, који имају обавезу по уредби да брину о коришћењу и одржавању водног земљишта вода друге категорије. Председник Бобан Џунић је са начелницом општинске Управе Маријом Брајдић обишао девастиран терен. За активности решавања овог проблема, потребно је извесно времем, истакао је председник Бобан Џунић, па ће општина Палилула као превентиву, у партнерству са организацијама цивилног друштва, волонтерима, подршку ЕКОполис мреже, Канцеларије за младе општине, већ овог викенда, у суботу 23.фебруара, одржати акцију чишћења дела корита Габровачке реке у општини Палилула. Упутићемо позив и свим грађанима, становницима овог насеља који живе поред реке, нагласио је Џунић, да заједно санирамо постојеће стање.

Иначе ова активност руководства општине Палилула увод је у пројекат „Живети зелено“, прекограничне сарадње Србија-Бугарска, који има за циљ, повећање одговорности грађана према животној средини. По речима челника општине Палилула промовисаће нове облике интерактивних модула и најбоље праксе за заједничку изградњу капацитета у области заштите животне средине у општинама Ихтиман и Палилула али и шире у Региону. (ЕКОполис мрежа, Д.Видојковић)

Facebook - ЕКОполис мрежа